F-proeven

Wij organiseren bijna iedere zaterdag leuke activiteiten, waaronder de F-proeven. Aan deze wedstrijden kunnen ook ruiters en amazones met manegepaarden- en pony’s deelnemen. De F-proeven zijn er in verschillende niveaus, van F1 tot F20. Instromen kan! Dit is mogelijk tot en met F6 en in overleg met een van onze instructeurs.

Leer paardrijden met plezier

Naast het afleggen van proeven, doen de deelnemers in de F2, F4, F6, F8 en F10 ook een theorie examen. De inhoud van dit gedeelte is terug te vinden in het FNRS handboek ‘Leer paardrijden met plezier’. Dit is een gemakkelijk leesbaar boek voor ruiters van alle leeftijden. Na het behalen van zowel de F-proef als het theorie examen krijgt de ruiter zijn of haar diploma. Naast dressuur besteden we aandacht aan onder andere vaardigheid, oefenspringen, springen, carrousel.

Vaardigheden en springen

Vaardigheid is een soort F-proef, maar dan met wat extra obstakels, zoals slalommen, balkjes draven en het springen van hindernissen (30-40 cm). Vaardigheid is geschikt voor ruiters F4 en is een voorbereiding op het springen. Bij het springen wordt er een parcours opgebouwd. Het is de uitdaging om alle hindernissen zo netjes mogelijk -en in de juiste volgorde- te springen. Voor de liefhebbers van carrousel (de teamsport binnen het paardrijden) is er het boek ‘Leer carrousel rijden met plezier.’

Buitenrijden en het FNRS Ruiterbewijs

We verzorgen ook de opleiding ‘Leer buitenrijden met plezier’, naar het gelijknamige boek van de FNRS. Deelnemers leren veilig en verantwoord buitenrijden. Iedereen die in het bezit is van een geldig FNRS Ruiterpaspoort kan deelnemen aan de opleiding. Tijdens de opleiding doorlopen de ruiters verschillende fases, waarmee zij stapsgewijs worden opgeleid voor het behalen van het FNRS Ruiterbewijs. Een leuke en leerzame opleiding! Let op: deel 2 is geschikt voor 12-plussers. Het handboek staat bomvol theorie, tips en foto’s.

Alle boeken zijn bij ons verkrijgbaar aan de bar!

Promotiepunten F-Proeven

Ruiters verzamelen promotiepunten om zo door te mogen naar een volgende klasse. Wij hebben de volgende indeling gemaakt zodat iedereen rustig en de tijd heeft om te kunnen groeien. Een promotiepunt wordt verkregen bij 210 punten of meer. Om door te mogen naar de volgende klasse dienen ruiters de volgende promotiepunten te behalen:

F1 en F2    – >  1 pp
F3 t/m F5    – >  2 pp
F6 t/m F11   – >  3 pp
F12 t/m F20 – >  4 pp

Bij de volgende F-proeven behoren theorie-examens : F2, F4, F6, F8 en F10

Promotiepunten Vaardigheid

Tijdens de vaardigheidsproeven krijgen deelnemers bij 180 punten of meer een promotiepunt.

Vaardigheid 1- > 2  pp
Vaardigheid 2 – > 2 pp > dan diploma.
Hierna kan je door naar het oefenspringen en gelden dezelfde regels.

Voor het volledige tenue geldt:

  • Bovenkleding 1 effen kleur bij voorkeur zwart, blauw, grijs jasje. (blouse of sweater. Zomeroutfit: blouse of shirt met lange mouwen, geen jasje).
  • Bodywarmer of trui (manegetenue) mag ook met een blouse eronder (blouse liefst wit).
  • Bovenkleding met lange mouw verplicht!
  • Witte rijbroek (of beige).
  • Witte handschoentjes of geen handschoentjes.
  • Haren in een haarnet/strik.

Voor zweepjes geldt:

  • Maximale lengte voor een zweep bij pony’s is 100 cm, bij paarden 130 cm.
  • Vanaf F5 eigen voorlezer!
  • Hulpteugel, sporen en beenbeschermers zijn alleen toegestaan met toestemming van instructie.
  • Vanaf F13 alleen gebruik van een martingaal toegestaan.

Voor vragen, raadpleeg de instructie!